Ritva Koskensuu

ritvakoskensuu

Terveisiä Tivolitieltä. Kuva Vesa Sorjonen.

Ritva Koskensuu, Äppä, on helsinkiläinen näyttelijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta 1981. Aluksi hänet kiinnitettiin Penniteatteriin, joka oli kiertävä lasten- ja nuortenteatteri. Lastenteatterin tekeminen jatkui teatteri Pienessä Suomessa neljäntoista vuoden pestin verran. Free lance -näyttelijä Äppä on ollut vuodesta 2003. Hän on tehnyt paljon myös radio- ja tv-töitä, muun muassa Ylessä Yhtä köyttä -yhdistyksessä 1981–1991 (punkkari) ja Kantolan perheessä 1981–2005 (eri rooleja). Töistä lisää Näyttelijäliiton profiilisivulla.

Arjen havainnoista, iloista ja ahdistuksista, tunnelmista ja tuntemuksista alkoi syntyä runoja. Runoista tuli aluksi monologiesitys Terveisiä Tivolitieltä (ohjaus Merja Uusivirta, 2008). Kaj Chydenius löysi runot sävellettävikseen. Tivolitien lauluja oli Kaj’n sävellyksistä ensimmäiseksi muotoutunut kokonaisuus, jota Ritva kiersi bändin kanssa esittämässä keikoilla. Vuonna 2013 valmiina oli uusi lauluesitys, Vilusta vironnut varpunen. Kun Robert de Godzinsky ryhtyi levylle tuottajaksi, Partuuna julkaisi Vilusta vironneen varpusen ensimmäisenä musiikkijulkaisunaan syyskuussa 2013.

Syyskuussa 2014 ilmestyi toinen levy Tivolitien lauluja samoin Robert de Godzinskyn tuottamana. Partuunan toinen Chydenius – Koskensuu -levy  julkistettiin ja Äppä vietti 60-vuotissynttäriään Juttutuvassa 21.9.2014. Tilaisuudessa Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ojensi Äpälle Näyttelijäliiton adressin.

Valon ja varjon leikkiä, KOPCD04, Partuuna 2017

Uusi sikermä Ritvan runoja Kaj Chydeniuksen säveltäminä. Lauluja elämän keskellä, maailman tuulissa ja tuiverruksissa. Tunnelmat liikkuvat ja huumori ja tunteet risteilevät. Laulelmat soivat tangon tahdeissa ja samban sykkeessä, foxia, jazzia ja bossaa unohtamatta.

Kaikkien kolmen kokoelman lauluja, Vilusta vironnutta varpusta, Tivolitien lauluja ja Valon ja varjon leikkiä, voi edelleen kuulla Ritvan keikoilla.

Keikka- ja muut uutiset Ritvan Facebook-sivulla Vilusta vironnut varpunen.

Levyt Partuunan kaupassa.

Tilaa Ritva Koskensuu ja bändi keikalle: 044 289 6123, ritva.koskensuu@gmail.com.

Valon ja varjon leikkiä lavalla