Pentti Saarikoski – Heikki Sarmanto – Juki Välipakka: ALUE

Tuulessa kuuluu
sukupuuttoon kuolleiden lintujen laulu.

 

Heikki Sarmanto sävelsi Pentti Saarikosken runokokoelman Alue pian sen ilmestyttyä 1973. Sävellys on 20-osainen laulusarja. Sävellyksen kantaesitys oli Helsingissä Café Caruselissa 15.11.2012. Teoksen tulkitsevat Heikki Sarmanto, piano, ja Juki Välipakka, laulu ja cajon.

”Runon alkumuoto on laulu”, nuori Pentti Saarikoski päätteli Martti Haavion kansanrunoudentutkimuksen opissa. Saarikosken runot hengittävät puheäänen rytmissä. Ehkä siksi niitä on sävelletty paljon. Yksi Saarikoskea eniten säveltäneistä on jazzkonkari Heikki Sarmanto.

”Pentti Saarikosken runokokoelmaan pohjautuva sävellys syntyi New Yorkissa vuonna 1974 koti-ikävän ja Saarikoski-inspiraation siivittämänä. Runojen menneisyydestä kauas tulevaisuuteen tähtäävä sisältö ja sanoma vaikuttivat minuun voimallisesti. Laulut syntyivät nopeasti, kuin itsestään. Meillä oli Pentin kanssa suunnitelma pitää yhteinen ilta Kansallisteatterissa, jossa julkistettaisiin hänen viimeisin runokokoelmansa Hämärän tanssit (1983) ja kantaesitettäisiin Alue, mutta kuolema katkaisi suunnitelman. Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin koen yhä Pentin runojen voiman, ehkä vieläkin vahvempana. Loistavan laulajan ja tulkitsijan Juki Välipakan kanssa haluamme musiikillamme välittää kuulijoille Pentti Saarikosken sanan mahtia”, Sarmanto kertoo.

Juki Välipakka on monipuolinen laulaja, jonka repertuaari ulottuu jazzista musikaalisävelmiin, roots-musiikista rockiin. Hän on tullut tunnetuksi taitavana improvisoijana, joka käyttää sekä jazziin kuuluvaa scat-laulua että eri etnisten kulttuurien äänenkäyttötekniikoita. Hänet on valittu kriitikkoäänestyksessä yhdeksän kertaa vuoden miesjazzlaulajaksi Suomessa.

Tilaa Alue keikalle: Kirsi Väntsilä, stagelle@gmail.com, 040 503 2745.

 

Sarmanto&Välipakka_2-1 (640x541)

© Aura Saarikoski/Partuuna.