Pohjavedenpuisto

Pohjavedenpuisto Helsingin Vuosaaressa on luonnontilainen vanha metsä ja kallioharju Kallvikinniemen pohjoispuolella. Pohjavedenpuistoa uhkaa rakentaminen, jota Helsinki suunnittelee Meri-Rastilan uudessa asemakaavassa: puiston alueelle metsään ja kallioille suunnitellaan jopa yli kolmenkymmenen korkean kerrostalon, kolmen neljän uuden autokadun, kahden suuren parkkitalon ja suurpäiväkodin rakentamista.

Pohjavedenpuiston naapuruston asukkaat Meri-Rastilassa ja Kallahdessa tuntevat puiston suuren luonto- ja virkistysarvon tiiviin asuinalueen keskellä, arvon Helsingin tärkeimmän ja toistaiseksi puhtaimman pohjaveden muodostumisalueena ja arvon parhaana metsäyhteytenä avomeren ja Helsingin vihervyön välillä. Asukkaat toimivat kaupungin rakentamissuunnitelman pyörtämiseksi. Haluamme pitää luonnontilaisen Pohjavedenpuiston ja metsäisen Ullaksenpuiston viherkäytävänä Kallvikinniemen luonnonsuojelualueille ja Natura 2000 -alueelle. Haluamme Pohjavedenpuiston osaksi Helsingin kansallista kaupunkipuistoa ja metsäverkostoa.

Allekirjoita adressi Pohjavedenpuiston ja Ullaksenpuiston suojelemiseksi rakentamiselta.

Helsingin brändinä olkoon: maailman metsäisin metropoli!

Kulttuuriosuuskunta Partuuna toimii Pohjavedenpuiston asukasliikkeen yrityskumppanina. Asukasliike on päättänyt olla järjestäytymättä. Voimavarat halutaan suunnata itse tavoitteelliseen toimintaan, ei järjestäytymismuodollisuuksiin. Partuuna voi hoitaa yritykseltä – paremmin kuin asukasliikkeeltä – luontuvia tehtäviä, esimerkiksi Partuuna on saanut Helsingin kaupungin kulttuuriavustusta tapahtumien järjestämiseen Pohjavedenpuistossa vuonna 2018.

Haluamme erilaisilla tapahtumilla ja kohtaamisilla Pohjavedenpuistossa tehdä näkyväksi ja tunnetuksi lähiluontomme arvoa ja merkitystä ja virkistyskäytön mahdollisuuksia.

Tapahtumia Pohjavedenpuistossa 2018

19.5. Kahvikioski lammen rannalla. Ravintolapäivän picnichenkinen kahvikioski kallioharjanteen yli kulkevan kävelytien huipulla, Pohjavedenpuiston keskisellä ylängöllä metsälammen rannalla. Kioski auki klo 12-18.

3.6. Rauhantanssi – Planetary Dance. Pohjavedenpuiston keväisessä luonnossa tanssitaan ketjutanssi rumpujen säestyksellä. Yhteisörituaali maailmanrauhan, luonnonrauhan ja mielenrauhan puolesta. Jokainen osallistuja valitsee oman rauhan teemansa itse. Koko perheen tapahtuma, tanssitaitoja ei tarvita. Vapaa pääsy.

Ohjelma
Klo 11 puistojooga, ohjaaja Salla Niemi.
Klo 12 Rauhantanssi, ohjaajat Sofia Laine ja Kaisa Kella.
Noin klo 13 puhe: Pelastetaan viheralueet, puheenjohtaja Mika Välipirtti,
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys.
Puheen jälkeen rauhanmandalan rakentaminen.

Tapahtuman järjestämistä on tuettu Helsingin kaupungin kulttuuriavustuksella.

Suunnitteilla

15.7. alkaen sunnuntain sieniretket Pohjavedenpuistossa. Helena Saarikoski kutsuu sieniretkelle kanssaan tutustumaan Pohjavedenpuiston huikeaan lajirunsauteen ja elinympäristöjen monimuotoisuuteen.

Heinä-elokuussa Juri Saarikosken maalauskurssiRetkeilyhenkinen kuvataidekurssi ulkona luonnossa.

Lasten metsäseikkailuleirit. Viiden päivän päiväleiri 7-12-vuotiaille vuosaarelaisille koulun kesäloman aikana.

Kaavavaikuttamisen työpaja. Arkkitehti, VTT Timo Kalanti pitää työpajan kaikille vuosaarelaisille ja itähelsinkiläisille, jotka haluavat kehittää taitojaan osallistua ja vaikuttaa Helsingin kaupunkisuunnitteluun.

Linkkejä

Facebook-ryhmä Pohjavedenpuisto aka Harjukallio. Asukasliikkeen ajankohtainen tiedotus ja keskustelu, tapahtumien tiedot ja uutiset.

Itä-Helsingin metsät ja luonnonrannat on säilytettävä. Yhdistysten tiedote, 20 kaupunginosa- ja muuta yhdistystä. Julk. Pro Meri-Rastila 4.9.2016.

Lausunto Meri-Rastilan uudesta asemakaavaluonnoksesta. Julk. Vuosaari-seura 14.4.2018.

Kerro kantasi -keskustelu Meri-Rastilan puistot ja täydennysrakentaminen (maalis-huhtikuu 2018). Helsinki kaupunkiympäristö.

Suomen Luonnonsuojeluliitto /Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin arvometsät – esitys 17.6.2014. Pohjavedenpuiston kallio on arvometsä nro 112.

Uudenmaan viherrakenteen analysointi Zonation-menetelmällä. Uudenmaan liitto 2017.

Uudenmaan ekologiset verkostot zonation-analyysien perusteella. Uudenmaan liitto 2018. Vuosaaren metsäverkostoyhteys Pohjavedenpuiston ja Kallvikintien kautta, s. 109.

Pohjavesi: case Vuosaari. Risto Niinimäki, Helsingin kaupunki, kiinteistövirasto, geotekninen osasto. Maailman vesipäivän seminaari 2009.

(Sivu täydentyy.)