Kuumakivikylpy

Delhin tukalassa kuumuudessa, liikenteen saasteiden keskellä alkaa joskus kaduttaa, että on koskaan lähtenyt puhtaan ilman ja ihanan vihreän kesäisestä Suomesta. Ystäväni kodissa on ilmastointi ja hän todella huolehtii, että olen keskipäivät sisällä ilmastoiduissa huoneissa enkä kuumassa auringossa saamassa sairauskohtausta. Illalla menemme kioskeille ostamaan vihannekset ja hedelmät ja aamun viileydessä istumme hetken kuistilla. Delhin kesäkuun säässä tulee miettineeksi nautinnon ja hyvän olon paikkoja, niin Suomessa, mistä olen tulossa, kuin Bhutanissa, minne olen menossa.

Suomessa ehdottomasti tärkein rentoutumispaikka on talviuimareiden kerho Hietaniemen rannan kärjessä. Rantaan, uimaan ja saunomaan meno ympärivuoden tapahtuu itsestään. Keho tekee päätöksen puolestasi saatuaan kokemuksen siitä, miten jäinen vesi virkistää ja uudistaa niin mieltä kuin ruumista. Keskitalvella pulahdus veteen ja meren ja taivaan eri värisävyjen ihailu saunanlauteilta on ikuinen hyvän olon lähde. Sauna on loistavasti rakennettu siten, että koko merenpuoleinen seinä avautuu ikkunoina. Talvella ikkunoista näkyy lumi eri muodoissa ja sävyissä, taivas ja jää. Keväällä ja kesällä ihailemme lauteilta puutarhamme kauniita kukkia ja pensaita. Näemme pihalla juoksentelevat meriharakat, jänikset ja muut pihojen pieneläimet. Yksi isohko lehtipuu on meren rannassa, juuri siinä kohden mihin laskevan auringon valo sattuu. Olen jo useamman kerran aikonut kuvata tuota postikorttimaisemaa.

Toinen hyvän olo lähde Suomessa on lumihankikaste saunan löylyjen jälkeen. Kotikyläni saunasta ulos raikkaaseen talven lumikylpyyn ovat innoissaan lähteneet niin intialaiset, ranskalaiset kuin englantilaiset vieraat. Mikä voisi olla rentouttavampaa kuin höyrytetyn vastan pehmeät iskut ja koivun lehtien tuoksu lumihankikasteen jälkeen.

Bhutanissa kuumakivikylpeminen on ehdottomasti rentouttavin ja lähes juhlallinen tapa nauttia maan kulttuurin rikkaasta perinteestä. Se on jossain määrin verrattavissa ikivanhaan suomalaiseen saunaperinteeseen. Kylvyssä käydään kerran viikossa. Kylpyamme on rakennettu puusta sitten että sen etuosassa on erillinen, samasta puusta rakennettu kapea osasto.

Lautaseinässä kahden osaston välissä on reikiä, joiden läpi vesi pääsee kulkemaan. Kylpyammeeseen kaadetaan kylmää vettä. Sen kapeaan eristettyyn etuosaan taas laitetaan sopiva määrä ulkona, vieressä olevassa nuotiossa kuumennettuja kiviä. Kuuma vesi kulkee lautaan poratuista reistä ja lämmittää koko ammeen veden. Kun vesi on saatu sopivan lämpimäsi kylpijä pulahtaa ammeeseen, missä ollaan noin puolisen tuntia. Välillä noustaan ylös raikkaaseen ilmaan. Kylvyn aikana kivien lämmittäjä käy lisäämässä kiviä ammeeseen, kysyttyään kylpijältä onko tarvetta. Amme voi olla kokonaan ulkona, kuten Matkailjoita ja Taikureita elokuvassa. Tai se voi olla keveästi rakennetussa ulkorakennuksessa, kuten esim. Gangtey Palace hotellin pihalla Parossa. Tärkeää on, että ammeesta voi nähdä taivaan tähtineen. Se antaa kylpemiselle oman viehätyksensä. Kuumennettavat kivet on myös valittu tarkkaan; niissä on terveyttä ja hyvinvointia lisääviä mineraaleja.

Gangtey Palace hotelli tarjoaa hierontaa, joka tuntuu rentouttavalta ja hyvältä ennen kylpemistä. Täällä on myös kylpyveteen siroteltu paikallisia tervehdyttäviä ja hyvän tuoksuisia yrttejä. Ilma viilenee, yrttien tuoksuinen kylpyvesi lämmittää kehoa ja taivaan tähdet ja kuunsirppi rentouttavat mieltä. Erään kerran viereisessä ammeessa, samassa tilassa oli norjalaisen polkupyöräilijä ryhmän naisosanottaja. Silloin muistan kylpeneeni uimapuvussa. Rupattelimme ryhmän takana ja tulossa olevista ajokilometreistä Himalajan alueen teillä, kauniissa ja juhlavissa maisemissa. Uudemmassa, thaimaalaisten ylläpitämässä hotellissa, kuumakivikylpyhuone on hieman modernimmin rakennettu. Huoneessa on lasi-ikkunat, joista toki näkee kauniin maiseman, tähdet ja taivaan, mutta raikas ilma ei pääse sisään huoneeseen. Jos kylpijä tarvitsee lisää kuumia kiviä, veden lämmittämiseksi, niitä ei tuoda ammeen toiseen päähän pihdeillä, vaan ne valutetaan luukusta. Näin säilyy tietenkin yksityisyys helpommin; kylpijän ei tarvitse suojautua vedessä yrttien alle tai nousta ylös pyyhkeen suojaan, kun nuotiossa kuumennetut kivet tuodaan puuammeen päätyyn.

Kuumakivikylvyn jälkeen maistuvat ruoka ja olut hotellin ravintolassa. Bhutanilaista perinneruokaa, muhennosta, joka on tehty sipulista, chilistä, juustosta ja maidosta, täytyy suomalaisen syödä varoen. Chiliä on sen verran runsaasti että maistaminen riittää. Muuten ruokalistalla on keitettyjä perunoita ja muita juureksia, vihreitä papuja, salaattia ja lihaa tai kalaa.

Bhutan on tehnyt periaatepäätöksen siirtyä luomuviljelyyn jo pari vuotta sitten. Maahan tuodaan kuitenkin edelleen vihanneksia Intiasta ja lähes kaikki liha ja kala ovat lähtöisin naapurimaasta.

Intian kuumalla kaudella, eli juuri kesäkuussa Bhutanissa näkee paljon intialaisia matkailijoita, jotka ovat lähteneet viileämpään ilmastoon pois kotimaan tukalasta kuumuudesta. Paron läpi virtaavan joen rannoilla näkee tuohon aikaan intialaisia matkailijaryhmiä piknikeillä. Hieman kauempana idässä Punakhassa, olen kerran päässyt pulahtamaan jokeen sveitsiläisen matkakumppanin kanssa. Isännät varoittelivat, joen kovasta virrasta ja niinpä emme menneet kauas rannasta. Saatoimme kuitenkin tuntea veden vahvan virtauksen hetken uidessamme. Vesi oli raikasta ja puhdasta, niin kuin kaikki vedet Bhutanissa ovat. Uituamme, kiedoimme pyyhkeet ympärillemme ja juoksimme nopeasti hotellin lämpimään suihkuun. Oli kuitenkin jo syyskuu ja oli parempi säilyttää lämpö kehossa.