Nepalilaiset elävät kriisistä toiseen

Nepalia koetteli 25. huhtikuuta 7,8 Richterin maanjäristys ja heti perään, 12. toukokuuta, toinen 7,3 Richterin järistys.  Pienempiä jälkijäristyksiä on ollut satoja ja niitä jatkuu edelleen. Minun kuuden viikon Nepal-jaksollani niitä oli kaksi, hieman yli 4 Richterin luokkaa. En kuitenkaan huomannut niitä mitenkään, koska olin hieman kauempana järistysten keskuksesta.

Viralliset tilastot kertovat että järistyksissä kuoli 8 600 ihmistä ja loukkaantuneita on 16 000. 2,8 miljoonaa ihmistä on joutunut muuttamaan pois kodistaan tuhojen vuoksi, 5,6 miljoonaa on kärsinyt eri tavoin maanjäristysten seurauksista, 1 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua, 26 sairaalaa on tuhoutunut ja 473 000 taloa on tuhoutunut.  Maassa oli toukokuun lopulla 330 humanitääristä järjestöä auttamassa jälkien korjauksessa. Nepalin maanjäristyksen uhreja ovat tukeneet eniten Britannia ($31 milj.), Kiina ($22 milj.), Norja ($19 milj.) ja USA ($15 milj.). Lisätietoja suoraan YK:n sivuilta.

more ”Nepalilaiset elävät kriisistä toiseen”

Maailman ympäristöpäivä

Tänään Deer Park Instituutissa vietetään Maailman ympäristöpäivää. Instituutti on toiminut koko kahdeksanvuotisen olemassaolonsa olon ympäristöä kunnioittavasti ja suojelevasti. Jätteidenkierrätys on huolellisesti suunniteltua ja kaikille keskukseen tuleville annetaan selkeät ohjeet ympäristön huomioivasta elämisestä. Maailman ympäristöpäivää on valmisteltu ja suunniteltu jo pitkään. Tšekkoslovakiasta tullut Lucie, opetusalan ammattilainen kotimaassaan ja vapaaehtoinen täällä Deer Parkissa, on koonnut pienen ryhmän kiinnostuneita alueen lapsia ja opettajia suunnittelemaan päivän ohjelmaa. Lasten osuuden ohjaamiseen ovat osallistuneet myös Sindu, Trilock, Melanie ja Juanita.  Kahden viikon ajan on harjoiteltu näytelmää, maalattu teeman mukaisia piirustuksia ja muotoiltu pieniä eläimiä kuvaavia savipatsaita. Pari päivää sitten kuvasin lapsia patsaiden teossa. Edellisenä iltana lapset ripustivat tekemiään piirustuksia ruokasalin seinälle. Näytelmäharjoituksiin varattu huone oli vilkkaassa käytössä ja sieltä kuului pitkin päivää lasten iloista sanailua ja naurua.

more ”Maailman ympäristöpäivä”

Kuumakivikylpy

Delhin tukalassa kuumuudessa, liikenteen saasteiden keskellä alkaa joskus kaduttaa, että on koskaan lähtenyt puhtaan ilman ja ihanan vihreän kesäisestä Suomesta. Ystäväni kodissa on ilmastointi ja hän todella huolehtii, että olen keskipäivät sisällä ilmastoiduissa huoneissa enkä kuumassa auringossa saamassa sairauskohtausta. Illalla menemme kioskeille ostamaan vihannekset ja hedelmät ja aamun viileydessä istumme hetken kuistilla. Delhin kesäkuun säässä tulee miettineeksi nautinnon ja hyvän olon paikkoja, niin Suomessa, mistä olen tulossa, kuin Bhutanissa, minne olen menossa.

Suomessa ehdottomasti tärkein rentoutumispaikka on talviuimareiden kerho Hietaniemen rannan kärjessä. Rantaan, uimaan ja saunomaan meno ympärivuoden tapahtuu itsestään. Keho tekee päätöksen puolestasi saatuaan kokemuksen siitä, miten jäinen vesi virkistää ja uudistaa niin mieltä kuin ruumista. Keskitalvella pulahdus veteen ja meren ja taivaan eri värisävyjen ihailu saunanlauteilta on ikuinen hyvän olon lähde. Sauna on loistavasti rakennettu siten, että koko merenpuoleinen seinä avautuu ikkunoina. Talvella ikkunoista näkyy lumi eri muodoissa ja sävyissä, taivas ja jää. Keväällä ja kesällä ihailemme lauteilta puutarhamme kauniita kukkia ja pensaita. Näemme pihalla juoksentelevat meriharakat, jänikset ja muut pihojen pieneläimet. Yksi isohko lehtipuu on meren rannassa, juuri siinä kohden mihin laskevan auringon valo sattuu. Olen jo useamman kerran aikonut kuvata tuota postikorttimaisemaa.

more ”Kuumakivikylpy”

Deer Park -instituutissa

Lähdin yöbussilla Pohjois-Intiaan, Dharamsalaan, kaupunkiin, josta Intian hallitus antoi turvapaikan Dalai Lamalle ja hänen luostarilleen vuonna 1959. Päämääräni oli Deer Park Instituutti Bir’ssä, kahden tunnin ajomatkan päässä Dharamsalasta. Deer Parkin on perustanut bhutanilainen lama Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche kahdeksan vuotta sitten. Instituutissa järjestetään klassisen intialaisen filosofian opetusta, joka pohjaa niin hindulaiseen kuin buddhalaiseen perinteeseen. Instituutissa sijaitsi aiemmin buddhalainen luostari, ja sen temppelit on säilytetty luostarin tyyppisinä. Aikaisemmin munkkeja ja lamoja majoittaneet huoneet ovat nyt kursseille tulijoiden käytössä. Olin osallistunut Dzongsar Khyentse Rinpochen opetuksiin kerran Kathmandussa ja kaksi kertaa Deer Parkissa. Hän on siitä harvinainen lama, että hän ihailee jalkapalloa ja on myös elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

more ”Deer Park -instituutissa”

Naisten itsepuolustuskurssilla Intiassa

Löysin Sambhaavnaan, Mahdollisuuksien Instituutin, intialaisen ystäväni Rajendra Ravin suosituksesta. Hän oli ollut Instituutissa kurssilla ja ehdotti että osallistuisin, koska teema oli kiinnostava ja paikka keskellä hienoa Himalajan vuoristoaluetta. Innostuin heti kurssista ”Itsetutkiskelu-työpaja omista voimavaroista; sukupuoli, seksuaalisuus, sukupuolitettu väkivalta” (A Self-Reflective Workshop on Positive Power; Gender, Sexuality, Gender-based Violence). Ilmoittauduin. Olivathan intialaisten naisten raiskaustapaukset jatkuvasti uutisissa, samoin kuin mielenosoitukset, joissa vastustettiin raiskauksia ja liian kevyttä suhtautumista niihin.

Sambhaavnaa sijaitsee Palanpurissa, joka taas on Deer Park Instituutin ja Dharamsalan puolessa välissä. Olin ollut Dharamsalassa HP Dalai Laman 80-vuotisjuhlissa aamu seitsemästä kahteen iltapäivällä. Sitten otin tavarani ja taksin ja ajoin Palanpuriin. Taksikuski ei tiennyt paikan sijaintia, mutta onnistuimme lukuisten kyselyjen ja parin puhelinsoiton jälkeen pääsemään perille. Kasvisruokaillallisen aikana tutustuin opettajiin ja sain kuulla perusasiat. Aloitamme maanantaiaamuna klo 9, ja mukana on noin viisitoista intialaista naista eri puolilta koko Euroopan kokoista Intian mannerta.

more ”Naisten itsepuolustuskurssilla Intiassa”

Yöbussia odotellessa

Kashmir Gaten bussiterminaalissa Delhissä yöbussia odotellessa satuimme laiturin 21 edessä vierekkäin intialaisen reippaan miehen kanssa. Bussi oli lähdöstä tunnin myöhässä Delhin liikenneruuhkien vuoksi. Läkähdyttävässä kuumuudessa, meluisan pysäkin tungoksessa, syntyi pitkän odotuksen aikana keskustelua. Mies oli menossa lomalle kotiin Dharamsalaan ja kertoi tulleensa edellisenä päivänä Bhutanista, missä oli Intian armeijan tukikohdassa sotilastehtävissä. Ja niinpä pääsimme hehkuttamaan juuri nyt erittäin miellyttävää ilmastoa ja ilman laatua Bhutanissa. Olin Bhutanissa ollessani käynyt Paron kaupungissa Intian armeijan tukikohdan yleisökahvilassa. Olin istunut siellä tunnin–pari erään yläasteen rehtorin kanssa matkalla majapaikkaani jalankulkijoiden päivänä. Matka oli sen verran pitkä, että kävely ei ollut tällä kertaa mahdollista, joten odottelimme rehtorin kanssa teiden avautumista autoliikenteelle. Olin ollut hänen koulullaan keräämässä aineistoa väitöstutkimukseeni.

more ”Yöbussia odotellessa”

Vierailu Ritan työpaikalle India Expo Centreen

Matkalla Bhutaniin asustelen Delhissä pitkäaikaisen ystäväni Ritan luona, joka oli Suomessa kolme kuukautta Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen Kepan vaihto-ohjelmassa. Ritan vaihto-ohjelma keskittyi Maailmankaupan toimintojen tutkimiseen ja hän tapasi Suomessa muun muassa Intiasta tekstiilejä toimittavia kaupan edustajia. Niin kuin monet ohjelman intialaiset Rita kävi pienessä kotikylässäni Oulun lähellä Ylikiimingissä. Kylävierailulla he tutustuivat suomalaiseen maaseutuelämään ja ihmettelemistä riitti. Talon lämmitysjärjestelmät tutkittiin ja kylän maanviljelytuotannon käytännöt käytiin huolella läpi. Yrityksistä huolimatta kaukaa tulleita intialaisia ei kuitenkaan laskettu sisään EU-navettaan.

Meistä tuli Ritan kanssa elinikäiset ystävät.

more ”Vierailu Ritan työpaikalle India Expo Centreen”

Riksat Delhin liikenteessä

 

Matka Bhutaniin siirtyi hieman ja päätin jäädä Intiaan joksikin aikaa. Intiassa tapasin Rajendran, joka toimii ekologisen liikenteen suunnittelutehtävissä kansalaisjärjestössä nimeltä Institute for Democracy and Sustainability. Järjestön tämänhetkinen riksaliikenteen kehittämiskampanja on ”Tasa-arvoiset oikeudet polkupyöräriksoille”. Tunnemme Rajendran kanssa toisemme vuosien takaa, ajalta kun hän oli kolme kuukautta Suomessa Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen Kepan vaihto-ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena oli oppia, niin erilaisten maiden kuin Intia ja Suomi välillä molempiin suuntiin, perinteestä, elämäntavasta ja kehityssuuntauksista. Kuusi intialaisia tuli Suomeen ohjelman puitteissa ja saman verran suomalaisia tutki ja opiskeli Intian kehitystä ja perinteitä. Olin ohjelman vastaavana Kepan Suomen toimistossa. Ohjelma toimi yhteistyössä erilaisten intialaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

more ”Riksat Delhin liikenteessä”